Kvantové kejkle

28.8.2019
Citace:
Y.-H.Luo et al., Quantum Teleportation in High Dimensions, Phys. Rev. Lett. 2019, 123, Iss.7, 070505, DOI: 10.1103/PhysRevLett.123.070505
Zdroj
Možnost získání kvantově provázaných fotonů. Krysal je z nelineárního optického materiálu boritanu barnatého Ba(BO2)2 v krystalické struktuře beta, upraveno podle English Wikipedia user J-Wiki [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)].

Poprvé proběhl přenos qutritu, třístavové jednotky kvantové informace, pomocí kvantové teleportace. Kvantové fyzici doposud přenášeli jen qubit, kvantovou informaci tvořenou superpozici (propojením) dvou stavů, byť na obstojnou vzdálenost 500 km. Kvantová teleportace značí přenos stavu mezi kvantově provázanými částicemi, nikoliv přenos částice samé. Vhodné měření provedené na jednom systému totiž okamžitě určuje výsledek nezávislého měření na druhém, a dá se tudíž užít k přenosu informace. V klasické fyzice jde o něco nepředstavitelného, ale kvantová fyzika leží mimo oblast veškeré představivosti vycházející z běžné zkušenosti. Ve zmíněném pokusu proběhl přenos stavu jednoho fotonu na druhý, kvantově provázaný. Do stavu kvantové provázanosti lze systém přivést pomocí vhodných laserových pulsů, čímž dojde k jakési koordinaci, a dvě oddělené vlnové funkce popisující oddělené systémy splynou v jedinou.

akademon.cz 5.10.2001: Kvantová provázanost v makroskopickém měřítku - možnost teleportace?

Josef Petrásek 3.9.2019: To je neuveritene..jak dlouho se udrzi stav te provazanosti? A na jakou vzdalenost ho lze za soucasneho stavu techniky navodit? Napriklad z planety na planetu?

Radim Hrbáč 4.9.2019: Zřejmě po dobu, po kterou trvá provázanost (entanglement), při uměle vyvolané provázanosti po dobu splnění podmínek. Vzdálenost by neměla hrát žádnou roli.

Ahura Mazda.9.2019: Tak teď stačí zjistit telefonní (kvantová) čísla na druhé straně a můžeme komunikovat s kýmkoliv ve vesmíru.

Josef Petrásek 6.9.2019: takze provazanost musi byt laserem neustale udrzovana, zivena? Bez toho se tedy neudrzi.. nevadi, stejne je to nepredstavitelne.. dik za clanek. Scifi v primem prenosu do reaity..

Radovan Miklus 8.9.2019: kvantové previazanie netreba nijako zvlášť udržiavať. Je principiálne možné vytvoriť kvantové previazanie systémov na ľubovoľnú vzdialenosť, avšak nie je ho možné použiť k prenosu informácie nadsvetelnou rýchlosťou.

Pavel 8.9.2019: Kvantovou provázanost se podaří udržet tak dlouho, jak dlouho se podaří provázaný systém udržet v izolaci a zabránit jakékoliv jeho interakci s okolím (přičemž tu provázanost může narušit už i vyzáření fotonu tepelného záření, tedy v principu ji lze vždy udržet jen na omezenou dobu neboť tepelně září zcela vše).

Ale nějaké urychlení komunikace si takto neslibujte. Napřed je nutné na obě místa komunikace dostat jednu část z páru provázaných systémů (nebo tam dozářit tím laserem), což lze udělat vždy maximálně rychlostí světla, a i když si takto vyrobíte spoustu provázaných systému do foroty, tak vlastní komunikace probíhá tak, že provedete na své části povázaného systému nějaké měření, jeho výsledky pošlete klasickým komunikačním kanálem na druhou stranu (tedy maximálně rychlostí světla), na druhé straně provedou na systému stejné měření a porovnáním výsledků se zjistí poslaná zpráva. Proto se toto používá pro posílání šifrovaných zpráv (kanál tvořený tím párem provázaných systémů nelze ani v principu odposlechnout, pokud je dobře implementovaný), pro otevřenou komunikaci žádnou výhodu nepřináší.

Vinn Benzen 9.9.2019: Naopak je to možné, to je stěžejní princip na kterém by teoreticky šla stavět teleportace. 2 kantově provázané sady částic se vytvoří a přesunou treba na 2 strany galaxie. Ve chvíli kdy determinujete vlastnost jedné z nich, druhá zaujme komplementární status (třeba 2 elektrony opačný spin). Tato provázanost funguje klidně skrze celý vesmír okamžitě. To je nejvýznamnější vlastnost kvantové provazanosti. A zároveň nejbizardnější.

Pavel 10.9.2019: To se lehce mýlíte. Kvantová teleportace funguje tak, že na jedné straně teleportovaný objekt interaguje s jednou částí provázaného systému, pak se ten systém změří (čímž se zničí, jen tak mimochodem), výsledky měření se pošlou klasicky (t.j. podsvětelnou rychlostí) na druhou stranu, na jejich základě se pak manipuluje s druhou částí provázaného systému a při troše štěstí se tak podaří obnovit teleportovaný objekt. O žádný okamžitý přenos odkudkoliv kamkoliv se nejedná.

Maxim Melnykov 11.9.2019: To Vinn Benzen - Přesto ale nejde použít k přenosu informace nadsvětelnou rychlostí. Doporučuji se podívat na kvantovou teleportací očima moderní fyziky. Tzn přednášky, skripta, případně články v seriózních magazínech. V příkladu s elektrony je jasné že oba mají opačný spin ale není možné zajistit jaký jestli bylo měření na druhé straně provedeno či nikoliv. To že dopředu vím co se naměří na opačné straně galaxie mi nijak neumožní informací přenést. Jen se dozvím výsledek měření na opačné straně dřív než se mi donese standartní cestou (např světlem)

diostratos 13.9.2019: Modni zalezitost zalozena na katechismu Occamovy britvy. Vsichni zapominate, ze jde jen o teorii, a duvod jevu muze byt v zasade cokoliv jineho. Treba jsou elementarni castice jen atraktory chaotickych jevu, ktere je mozne dostat do nejakeho podobneho stavu nebo supervlny eteru. Je to stejne jako s teorii strun, kdy to musi byt jedna z peti moznosti, protoze ostatni potrebuji vice parametru. Toto je podstata krize vedy zalozena v neduchovni podstate boje akademiku o rozpocty. Skutecnost sveta je s nejvetsi pravdepodobnosti zasadne odlisna.

Pavel 15.9.2019: Promiňte, ale říkat o něčem, co dokáže předpovídat výsledky experimentů s přesností 12 platných cifer, a pro co se více než sto let nenašel jediný experiment, který by s tím byl v rozporu, že to je "jenom teorie", je dost (nenácházím žádné slušné slovo, které by tu ..píp.. vyjádřilo). Buď navrhněte teorii, která bude ve výkladu a předpovídání výsledků experimentů ještě přesnější, nebo proveďte experiment, který kvantovou teorii vyvrátí, nebo přestaňte plácat nesmysly.

diostratos 17.9.2019: Vubec nedavate pozor, protoze ja nezpochybnuji ten experiment, ale vyjadruji se k vedecke metode. Pokud si myslite, ze se clovek nemuze vyjadrovat k vedecke metode, tak je vase mysleni zatizeno bludy a vase jednani se muze snadno dostat do rozporu s pravnim usporadanim zeme. lide jako vy jsou nad to zodpovedni za znicene zivoty vsech tech vedcu, kteri se v minulosti pokouseli prosadit revolucni myslenky. Jak by mohla byt polarni zare korpuskularni? Predstavuji si vas jako omezeneho cloveka, ktery se domniva, ze logika a axiomy jsou celym svetem. Nikde v ustave, v zadnem zakone ani ve stanovach tohoto webu neni psano, ze by nebylo mozne mluvit o zakladech vedy nebo samotneho mysleni. Filosofie vedy je dokonce realnym a etablovanym oborem. Naopak veda filosofie by byla trapna a spolky holdujici necemu takovemu jeste vice.

 
Odeslat komentář k článku "Kvantové kejkle "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kvantové kejkle " e-mailem

Diskuse/Aktualizace